Η σταθερή στηθάγχη

Η καλή υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και ειδικότερα, η επαρκής παροχή οξυγονωμένου αίματος στην καρδιά, είναι θεμελιώδους σημασίας για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας και τη διατήρησή μας στη ζωή. Η κατάσταση κατά την οποία η καρδιά δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο μέσω του αίματος, ονομάζεται ισχαιμία του μυοκαρδίου και τυπικά εκδηλώνεται ως πόνος στο στήθος (στηθάγχη).

Η χρόνια ισχαιμία του μυοκαρδίου είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση, με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία του ασθενούς. Στην περίπτωση επομένως, που ένα άτομο νιώθει περιοδικά πόνο στο στήθος, θα πρέπει να συμβουλευτεί άμεσα τον γιατρό του, ώστε να λάβει έγκαιρα διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία.

Γνωρίζετε ότι...;

Η πιο συχνή αιτία ισχαιμίας του μυοκαρδίου είναι η στεφανιαία νόσος, δηλαδή η στένωση των στεφανιαίων αρτηριών της καρδιάς λόγω της ύπαρξης αθηρωματικών πλακών.

Τι είναι η σταθερή στηθάγχη

και πώς εκδηλώνεται;

Η σταθερή στηθάγχη είναι ένας έντονος πόνος ή σφίξιμo στο στήθος που εκδηλώνεται συνήθως μετά από σωματική κόπωση ή συναισθηματική φόρτιση. Είναι συνήθης εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου, όμως δεν αποτελεί έμφραγμα του μυοκαρδίου. Συγκεκριμένα, ένα επεισόδιο στηθάγχης εκδηλώνεται ως πόνος στο στήθος που μοιάζει με σφίξιμο και είναι συνήθως εντοπισμένος πίσω από το στέρνο, στο μέσο του θώρακα.

StatheriStithagxi_image-03

Η ένταση του πόνου σταδιακά μεγαλώνει και το στηθαγχικό
επεισόδιο συνήθως διαρκεί 5-10 λεπτά.
Ο πόνος μπορεί να ακτινοβολεί επίσης στο λαιμό, την πλάτη, το
σαγόνι και τα δόντια, τον αριστερό ώμο, τον αριστερό χέρι ή στο
άνω μέρος της κοιλιάς.

Είναι πιθανόν ορισμένοι άνθρωποι να μην αισθάνονται πόνο, αλλά σφίξιμο ή βάρος στο θώρακα, δύσπνοια, αδυναμία ή να έχουν έντονες ερυγές (ρεψίματα). Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα δεν είναι τυπικά ενός στηθαγχικού επεισοδίου και χαρακτηρίζονται ως ισοδύναμα στηθάγχης.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΤΗΘΑΓΧΗ_ΧΩΡΙΣ ΗΛΙΚΙΑ_1
ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΤΗΘΑΓΧΗ_ΧΩΡΙΣ ΗΛΙΚΙΑ_2

Πώς προκαλείται ένα

στηθαγχικό επεισόδιο;

Η καρδιά είναι ένας μυς που λειτουργεί αδιάκοπα, σαν αντλία, προωθώντας το αίμα σε όλα τα όργανα και τους ιστούς του σώματος, μέσω των αγγείων του κυκλοφορικού συστήματος. Το μυοκάρδιο περιβάλλεται από τις δύο στεφανιαίες αρτηρίες, οι οποίες του παρέχουν αίμα και οξυγόνο.

Όταν συσσωρεύεται λίπος εντός των στεφανιαίων αρτηριών δημιουργείται η λεγόμενη αθηρωματική πλάκα, που με την πάροδο του χρόνου, προκαλεί στένωση των αρτηριών και παρεμποδίζει τη φυσιολογική ροή του αίματος, άρα και την παροχή οξυγόνου στο μυοκάρδιο. Κατά συνέπεια, η καρδιά δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στο έργο της όταν υπάρχει αυξημένη ανάγκη για την παροχή αίματος στους ιστούς,
όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης.

Επομένως, το στηθαγχικό επεισόδιο εκδηλώνεται όταν η ροή αίματος στην καρδιά δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της για οξυγόνο.

Πώς γίνεται η διάγνωση

της σταθερής στηθάγχης;

Η διάγνωση της σταθερής στηθάγχης γίνεται τις περισσότερες φορές μόνο από το ιστορικό του ασθενούς. Αυτό συμβαίνει γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις, η κλινική εξέταση, το καρδιογράφημα ή οι απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφία θώρακος ή
υπερηχογράφημα καρδιάς) είναι φυσιολογικά. Γι’ αυτόν τον λόγο, κατά την κλινική εξέταση από τον γιατρό σας είναι πολύ σημαντική η αναζήτηση προδιαθεσικών παραγόντων για στεφανιαία νόσο.

Υπάρχουν επίσης διάφορες διαγνωστικές εξετάσεις όπως οι εξής:

Τεστ Κοπώσεως

Αξονική Στεφανιογραφία
(CCTA)

Το Δυναμικό Υπερηχογράφημα Καρδιάς (Stress Echo)

Επεμβατική Στεφανιογραφία
(ICA)

Συμπερασματικά, δεν έχουν όλοι οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο τον ίδιο βαθμό κινδύνου εκδήλωσης στηθαγχικών επεισοδίων. Η ηλικία, το φύλο, οι συνήθειες, οι συνυπάρχουσες ασθένειες (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, παχυσαρκία) και η βαρύτητα της στεφανιαίας νόσου, προσδιορίζουν τον συνολικό κίνδυνο.

Γνωρίζετε ότι...;

Η καρδιά παράγει συνεχώς ηλεκτρικά ερεθίσματα μέσω ειδικών καρδιακών κυττάρων. Τα ερεθίσματα αυτά μεταδίδονται με ρυθμικό τρόπο σε όλο το μυοκάρδιο. Αυτήν ακριβώς την ηλεκτρική δραστηριότητα καταγράφει το ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ), παρέχοντας στον γιατρό σημαντικές πληροφορίες για τη λειτουργία της καρδιάς σας.

Απολαύστε τη ζωή... με την καρδιά σας!

Σήμερα η σταθερή στηθάγχη

μπορεί να αντιμετωπιστεί!

Η Εκστρατεία

Συμπτώματα