4 στους 10 μεσήλικες χωρίς γνωστή καρδιοπάθεια έχουν λιπαρές εναποθέσεις στις αρτηρίες

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε περισσότερα από 25.000 άτομα ηλικίας 50 έως 64 ετών, περίπου το 42% είχαν σημάδια αθηροσκλήρωσης.

Πολλοί μεσήλικες με φαινομενικά υγιείς καρδιές έχουν μια «σιωπηλή» συσσώρευση λιπαρών αποθέσεων στις αρτηρίες τους, έδειξε μια μεγάλη, νέα μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε περισσότερα από 25.000 άτομα ηλικίας 50 έως 64 ετών, περίπου το 42% είχαν σημάδια αθηροσκλήρωσης-συσσώρευση «πλακών» στις αρτηρίες που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι κανένας δεν είχε ιστορικό καρδιακών προβλημάτων.

“Είναι μια πραγματικά σημαντική μελέτη λόγω του αντιπροσωπευτικού πληθυσμού”, δήλωσε ο Δρ Donald Lloyd-Jones, πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας. «Το 42 % των ατόμων σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα έχουν πράγματι κάποιες πλάκες στις αρτηρίες τους. Και είναι σημαντικό να εστιάσουμε την προσοχή μας σε αυτό ».

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να αποφευχθεί η αθηροσκλήρωση που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό: Ο έλεγχος της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της ανθυγιεινής χοληστερόλης και του υψηλού σακχάρου στο αίμα, η διακοπή του καπνίσματος και η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση είναι μεταξύ αυτών, ανέφεραν οι συγγραφείς της μελέτης.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στις 20 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό  Circulation,  βασίζονται σε σχεδόν 25.200 Σουηδούς ενήλικες χωρίς ιστορικό καρδιακής προσβολής ή διαδικασιών για τη θεραπεία φραγμένων καρδιακών αρτηριών. Όλοι υποβλήθηκαν σε δύο τύπους απεικονιστικών εξετάσεων: εξέταση ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες και αξονική τομογραφία.

Πηγές: docwirenews και iatronet.gr

Μοιράσου το

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email